Fangstkvoterne bør styres af kommunerne Fredag d. 11. August

Tags:Justus Hansen, Kommuneqarfik Sermersooq, Moskusokser, Rensdyr

Fangstkvoterne bør styres af kommunerne

Kommuneqarfik Sermersooq bør overtage forvaltningen af moskus- og rensdyrkvoterne for Nuuk-omådet fra Selvstyret. Det mener medlem af Inatsisartut og kommunalbestyrelsen, Justus Hansen. Han mener nemlig, at restriktionerne for fritidsjægerne i Nuuk er alt for omfattende.

Hele udsendelsenPlay

Hele udsendelsen

Naalakkersuisut på vej til at indføre en topskat. -- Kunderne i for eksempel Telepost eller KNI kommer til at betale for en del af lufthavnene. -- Dine børnebørn kommer til at betale prisen for at du spiser for meget mattak og sælkød.

LufthavnePlay

Lufthavne

Prisen for to atlantlufthavne og en mindre er på 3,6 milliarder kroner, viser naalakkersuisuts finanslovsforslag for 2018. Naalakkersuisut foreslår, at en del af udgiften skal finansieres med overskud fra selvstyrets aktieselskaber, for eksempel fra telepost.

Topskat for de rigePlay

Topskat for de rige

Naalakkersuisut undersøger nu om et beskæftigelsesfradrag kan finansieres af en topskat. Den skal indføres gradvist stigende fra 2019, hvis inatsisartut nikker ja.

Væksten vil fortsættePlay

Væksten vil fortsætte

Økonomien går forrygende. Sidste år var der en vækst på 7-8 procent. I år regner selvstyret med, at den vil være på tre til fire procent.

Hellefiskefiskeri i NuukPlay

Hellefiskefiskeri i Nuuk

Nuuk har afløst Ilulissat som hovedstaden for hellefiskefiskeriet. Hellefiskefiskerne i Nuuk har nemlig indhandlet 8.700 tons i det første halve år i år, ifølge Grønlands Statistiks opgørelse på fiskeri.

Næste generation rammesPlay

Næste generation rammes

Selvom kviksølv ikke vil slå dig ihjel med det samme, så er det dine børn, der vil få giftstoffet, og deres børn igen. Flere undersøgelser viser, at børn med meget kviksølvindhold udvikler sig langsommere end dem, der har mindre indhold af kviksølv i deres krop.

SorggruppePlay

Sorggruppe

Nu er der igen mulighed for at deltage i en sorggruppe. Og der efterlyses voksne, der har lyst til at deltage i sorggruppen. Og har man mistet en pårørende, er der nu mulighed for at snakke med ligesindede.

18. august 2017Play

18. august 2017

TB spøger stadig. Fem mennesker døde af TB i 2013. -- Udviklingen af Nuuk kan blive dyrere, hvis det falder sammen med lufthavnene. -- Japanerne synes at rogn fra de små lodder, ammassat er lækre.

17. august 2017Play

17. august 2017

Naalakkersuisut kommer med et forslag til fiskerilov, hvis konsekvenser, som politikerne ikke kender til. -- Politiker vil ikke hidse sig op over kviksølvforureningen. -- Grønland har ikke råd til to lufthavne.

16. august 2017Play

16. august 2017

På trods af, at vores mad fra havet er fyldt med kviksølv er selvstyret ikke medunderkriver af kviksølvkonventionen. -- Politikere som fordeler hellefiskelicenser ud til højre og venstre, må også indgå i en debat om bestandpleje. -- Fritidssejlere utilfredse med højden af den kommende bro i Nuuk.  

15. august 2017Play

15. august 2017

Ingen finansiering fra pensionsselskaber til opbygningen af bydelen Siorarsiorfik i Nuuk. -- Nu er Sikuki klar – næsten et år forsinket. -- Grønland kan miste sin MSC mærkning af hellefisk.

Siorarsiorfik efter valgetPlay

Siorarsiorfik efter valget

Kommuneqarfik Sermersooq har opgivet planerne i forbindelse med at bruge et konsortium og finde investorer som pensionsselskaber til at udbygge Siorarsiorfik. Nu har realiteterne indhentet valgoplægget fra kommunalbestyrelsen.